Sounion, Greece, 2017.10.18
Sounion, Greece, 2017.10.19.
Nikon D7200, 12-24mm f/4G lens @12mm f/8, aperture priority.

" The sanctuary of Poseidon was entered from the north through the monumental propylaia, an impressive gateway of poros and marble comprised of two Doric porches of unequal length. Both porches contained two columns in antis and were separated by a gate wall with three doorways, the widest of which was in the middle. This feature would have been conducive to leading animals in procession. Along the north side of the peribolos was a small building, probably a guardhouse (Tataki 1978: 32), that shared its east wall with the gateway and had an opening facing the temple. Directly to the west of this building was a stoa, the rear wall of which bounded the temenos on the remainder of the north side. This poros stoa, built after the propylaia (Tataki 1978: 32), measured 25 by 9 meters and contained two rows of columns. One row ran lengthwise down the center with six columns that may have been reused from the late Archaic Poseidon temple (Tataki 1978: 32), while another row with eight or nine columns stood on the fa├žade. An additional smaller stoa ran along the west side of the temenos and was connected to the larger, earlier stoa in the northwest corner of the sanctuary. All of these buildings were neatly combined in an almost square arrangement that distinguishes this sanctuary as an early example of regularized temenos design."

— Laura A. Rogers, Dartmouth University